Duurzaamheid bij Vitra: Milieubescherming ontmoet liefde voor design

 

Duurzaamheid is niet zomaar een trend of een statement, het is een blijvend onderwerp en moet worden gerealiseerd. Dit is ook het geval voor Vitra. Daarom heeft het Zwitserse merk dit complexe onderwerp opgepakt, geanalyseerd en uiteindelijk zelf geïnterpreteerd. Dit heeft geresulteerd in de volgende verschillende aspecten van duurzaamheid, die zijn opgenomen in de doelstellingen van het bedrijf:

 

  • Ecologische voetafdruk: Vitra is nettopositief in 2030.
  • Circulaire economie: In 2030 zal Vitra elk product begeleiden tijdens zijn hele levenscyclus, tot en met de recycling en de verwijdering.
  • Transparantie: in 2030 zullen klanten bij hun aankoopbeslissing voor elk Vitra-product toegang hebben tot gedetailleerde informatie over het productieproces en de productie- en handelspartners.

 

Ten tweede is Vitra voorstander van duurzame materialen en duurzame en moderne productieprocessen. De productie van de iconische Vitra Eames Plastic Chairs van Ray en Charles Eames volgt nu ook dit principe. Dit komt omdat de zitschaal sinds 1 januari 2024 is gemaakt van gerecycled post-consumer plastic. Dit gerecyclede materiaal is iets bijzonders. Het is afkomstig van de Duitse "gele zak" huishoudelijke recyclinginzameling en is afkomstig van huishoudens in de lokale omgeving van de productielocatie. Dit betekent dat niet alleen het materiaal van de Eames Plastic Chair RE zelf duurzaam is, maar ook de productie ervan. Zo bespaart Vitra energie bij de productie en stoot het minder schadelijke stoffen uit. Het Zwitserse merk toont zo integriteit met betrekking tot zijn duurzaamheidsdoelstellingen en past ook zijn tijdloze ontwerpen aan de eisen van de moderne tijd aan. De producten van Vitra gaan niet alleen qua klassiek design hele tijdperken mee, maar ook qua levensduur en productie in de zin van een circulaire economie.

 

 

 

Een designklassieker in de tijd

 

De Eames Plastic Chair is gemaakt door het beroemde ontwerpersechtpaar Ray en Charles Eames en is een van de beroemdste designklassiekers. Het inspireert designliefhebbers al tientallen jaren en is zeer herkenbaar. De eerste versie van het designicoon was gemaakt van glasvezel, totdat dit in de jaren 90 werd vervangen door het thermoplastische polypropyleen. De productie van de Eames Plastic Chair is dan ook altijd gericht geweest op actuele eisen en innovaties en zal vanaf 2024 volledig in het teken staan van het idee van duurzaam meubelontwerp.

De "Shell Chair" was gemaakt van glasvezel. Omdat het fabricageproces schadelijk kon zijn voor de gezondheid, werd de productie van glasvezelschalen al snel stopgezet.
De Eames Plastic Chair is nu gemaakt van polypropyleen.
De Eames Plastic Chair is ook weer gemaakt van glasvezel - met behulp van een modern proces. Sindsdien zijn de Eames Fiberglass Chairs ook verkrijgbaar naast de Eames Plastic Chairs.
In plaats van primair plastic wordt nu post-consumer plastic gebruikt voor de productie van de Eames Plastic Chair, dat afkomstig is van de Duitse "gele zak" en voldoet aan de duurzaamheidstrend.

De Eames Plastic Stoel RE: Een duurzaam icoon

 

Als onderdeel van Vitra's duurzaamheidscampagne wordt de Eames Plastic Chair sinds 2024 in alle 14 kleuren gemaakt van gerecycled post-consumer plastic. Geen zorgen: De iconische vorm en uitgebreide kleurenselectie blijven echter ongewijzigd. Dankzij de eigen expertise in samenwerking met de productielocatie is Vitra erin geslaagd om de bestaande kleurvarianten nauwkeurig te reproduceren, ondanks de spikkels die door het gerecyclede materiaal worden veroorzaakt. Alleen de kleuren groen, geel en wit wijken in kleine nuances af van de vorige kleuren. Dit betekent dat je met elke bestelling de tijdloze designklassieker blijft kopen en tegelijkertijd bijdraagt aan de bescherming van het milieu.

Met de Eames Plastic Chairs bewijst Vitra opnieuw dat moderniteit, extravagantie en duurzaamheid hand in hand gaan bij duurzame designmeubelen duurzame designmeubelen. De duurzame aanpak van Vitra bewijst eerder dat het merk de vinger aan de pols houdt, de behoeften van zijn klanten begrijpt en zich inspant om die te realiseren.

Met een nieuwe Eames Plastic Chair RE haalt u een stukje duurzaamheid van Vitra in huis. Geniet van de levendige kleuren en iconische ontwerpen en help Vitra het idee van duurzame meubels verder te ontwikkelen.

Vragen en antwoorden over de Eames Plastic Chair RE

Wat betekent EPC RE?

 

EPC staat voor Eames Plastic Chair. De afkorting RE geeft aan dat het meubelstuk is gemaakt van gerecycled materiaal dat afkomstig is van de Duitse inzameling van huishoudelijk afval "gele zak". Daarmee is de Eames Chair van RE-materiaal een van de vele interieurstukken die Vitra met gerecycled materiaal produceert en op de markt brengt.

Wat is er zo bijzonder aan het gerecyclede materiaal dat Vitra gebruikt voor de Eames Plastic Chair RE?

 

Het post-consumer plastic dat Vitra gebruikt voor de nieuwe Eames Plastic Chairs RE is niet alleen duurzaam op zich, maar ook in de manier waarop het wordt verwerkt en dus uiteindelijk in de productie van de zitschalen. Dit komt omdat het materiaal afkomstig is uit de "gele zak" van Duitse huishoudens in de buurt van de productiefaciliteit, wat resulteert in een duurzaam en regionaal materiaal. Dit voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen van Vitra op het gebied van duurzaamheid en functionaliteit. Ten tweede veroorzaakt het gebruik van dit regionale, gerecyclede materiaal aanzienlijk minder uitstoot die schadelijk is voor het klimaat en wordt het energieverbruik verminderd.

In welke kleuren is de nieuwe, duurzame Eames Plastic Chair verkrijgbaar?

 

De nieuwe, duurzame Eames Plastic Chair RE van Vitra is verkrijgbaar in 14 kleuren. Het nieuwe materiaal vertoont kleine spikkeltjes. Deze zijn terug te voeren op het gerecyclede materiaal en geven elke stoel een meer natuurlijke en unieke esthetiek. De kleurnuances van de kleurpartijen kunnen daarom licht van elkaar verschillen. Dankzij de ervaring van Vitra is het echter gelukt om de bestaande kleuren van bijna alle Eames Chairs identiek te reproduceren in de nieuwe zitschalen van gerecycled materiaal. Alleen groen, geel en wit vertonen de kleinste afwijkingen. Het nieuwe materiaal maakt van elke Eames Plastic Chair RE een bijzonder, duurzaam en stijlvol exemplaar.

Waar kan ik de nieuwe Eames Plastic Chair RE kopen?

 

U vindt de nieuwe Vitra Eames Plastic Stoel RE in onze AmbienteDirect online shop. Hier kunt u kiezen uit verschillende kleuren en collecties. Kies voor een Side Chair of Arm Chair van Vitra gemaakt van duurzaam post-consumer plastic.

nu bestellen